piątek, 17 kwietnia 2015

Domowa winoteka

Wino posiada szerokie grono swoich smakoszy na całym świecie. Jest wspaniałym uzupełnieniem obiadu, kolacji jak i spotkania w gronie przyjaciół. Entuzjaści wina zapewne mogli by nam przetoczyć różne zalety tego trunku zaczynając o walorach smakowych poprzez aspekty zdrowotne. Ale aby wykorzystać w pełni wszystkie walory wina należy je smakować z odpowiednim przygotowaniem. I wcale nie musimy udawać się do winiarni w celu zasmakowania lampki wykwintnego wina. Możemy w swoim domu stworzyć swój kameralny zakątek entuzjasty wina. Pomogą nam w tym chłodziarki do wina. Dzięki nim ten szlachetny trunek nie traci swoich walorów w postaci odpowiedniego rozwiniętego smaku, czy właściwego dla niego aromatu.



Firmy przedstawiają szeroki wachlarz modeli chłodziarek na wina od najmniejszych, o nowoczesnych wzorach idealnie dopasowanych do możliwości jakie daje nam nasz zakątek, gdzie umiejscowione na małej szafce dadzą temu miejscu charakteru - po większe, na duże zbiory kolekcjonerskie prawdziwego znawcy w tej dziedzinie. To jakie wrażenie estetyczne daje nam chłodziarka ma wpływ na zachwycające i podziwiające spojrzenia naszych gości. Chłodziarka marki Siemens Vinothek posiada specjalne oświetlenie wewnątrz urządzenia, dzięki czemu nasza kolekcja win jest wyśmienicie wyeksponowana. Ale nie tylko wrażenie wizualne odgrywa tu ważną rolę - funkcjonalność jest w tego typu urządzeniach równie ważna. W większości chłodziarek istnieje możliwość regulowania wysokości półek oraz możliwości ich ustawienia pod kątem, eksponując tym samym butelki, dzięki czemu zyskujemy jeszcze więcej przestrzeni. W chłodziarce marki Siemens VinoThek nie bez znaczenia pozostaje także wykonanie półek z bezpiecznego szkła, które w przypadku stłuczenia nie rozpadną się na drobne kawałki. Drzwi do chłodziarek do win wykonane są ze szkła, które zostało wyposażone w filtr UV, dzięki czemu promienie słoneczne oraz sztuczne światło nie mają szkodliwego wpływu na przechowywane w środku trunki. Warto dodać że niektóre tego typu urządzenia zostały wyposażone w subtelne zamknięcia na klucz, które uniemożliwi dostanie się naszych alkoholi w niepowołane ręce. 

Równie ważną kwestią jaką trzeba poruszyć w tego typu urządzeniach jest możliwość regulowania temperatury, gdyż odmienne warunki, jakich wymaga wino białe i czerwone to jedna z podstawowych różnic. Niektóre modele tego typu urządzeń wyposażone są dwufazową regulację temperatury, dzięki czemu w jednym czasie mogą być przechowywane trunki wymagające różnych warunków klimatycznych od +5 st. C do +22 st. C. Dzięki temu wydobywane są bukiet smakowy i walory zapachowe każdego gatunku wina. Poza precyzyjnym dobraniem temperatury o komfort przechowywania win, a przede wszystkim serów i innych delikatesów, dba specjalny filtr węglowy, który zapobiega przenikaniu ich zapachów.
    Na koniec kilka rad przechowywania i serwowania alkoholi:
  • Młode wino czerwone potrzebuje 9-13 st. C,
  • biały burgund, porto i madera preferują temp. 11-12 st. C,
  • mocniejsze sherry najlepiej smakuje w temp. 9-10 st. C,
  • dojrzałe białe wino i lżejsze sherry - 7-9 st. C,
  • młode wina białe i różowe należy serwować w temp. 7-8 st. C, zaś szampan i wina musujące wymagają jeszcze niższej temperatury,
  • dojrzałe wina czerwone najlepiej podawać w temperaturze pokojowej.

1 komentarz: