Czy frytownica służy jedynie do smażenia frytek na głębokim oleju? Otóż nie. Można w niej przyrządzić o wiele więcej potraw niż mogłoby nam się wydawać. To naprawdę wszechstronne urządzenie, które warto posiadać w domu.
Frytownica nie jest urządzeniem skomplikowanym zarówno w konstrukcji, jak i w działaniu. Na jej podstawowe elementy składają się:
- Pojemnik, do którego wlewamy olej lub wodę, następnie wkładamy produkty żywnościowe. Jest on wykonany ze specjalnych materiałów o wysokiej odporności na temperaturę oraz posiada specjalne atesty (kontakt z żywnością). Najczęściej spotykane materiały to aluminium, teflon oraz stal nierdzewna. Dodatkowym zabezpieczeniem jest zastosowanie powłoki antyadhezyjnej, dzięki której to, co włożymy do frytkownicy nie przywrze (niezwykle przydatna funkcja w utrzymywaniu czystości tego urządzenia).
- Koszyk, który jest miejscem do umieszczania żywności. Zabezpiecza ścianki frytownicy, utrzymuje włożone produkty w jednym miejscu oraz pomaga w ich wyjęciu z oleju, a zarazem ich odsączeniu. Jest zbudowany z metalu odpornego na wysokie temperatury. Posiada formę drobnej siatki, aby to, co się w nim znajduje nie opuściło swego miejsca bez naszej woli. Niektóre modele frytkownic mają specjalne przyciski pozwalające na automatyczne wynurzenie kosza.
- Pokrywa często występuje w wersji z wizjerem (wykonanym z hartowanego szkła), dzięki któremu łatwo możemy kontrolować proces, któremu poddajemy żywność. By to sprawdzić w modelach bez wizjera musimy otwierać pokrywę, co nie jest wygodne. Niektóre urządzenia mają wbudowaną funkcję automatycznego otwierania się.

- Elementy grzewcze są częścią, bez której używanie frytkownicy byłoby niemożliwe, ponieważ to one odpowiadają za nagrzanie naszego oleju. Posiadają formę wysokooporowej płyty bądź spirali. Nie może zabraknąć termostatu, który utrzyma odpowiednią temperaturę dobraną do naszych potrzeb.
Frytownice występują w dwóch formach:
- wolnostojące można je postawić w dowolnym miejscu w kuchni,
- do zabudowy wbudowane na stałe w blat, używane przede wszystkim w gastronomii.
Przeznaczone do użytku:
- domowego mniejsze urządzenia posiadające jeden lub dwa kosze (mieszczące ok.1,3 kg) w zależności od pojemności (występują do ok. 4 litrów), moc 840 - 2400W,
- gastronomicznego o pojemności koszy ok.3,6 kg, pojemnika ponad 5 litrów oraz mocy ponad 3200 W.
Co możemy przygotować we frytownicy oprócz
frytek?
- smażone ryby
- mięso
- de vollaile
- faworki
- donaty
- pączki
- ser w bułce tartej
- banany w cieście
- oraz inne, wystarczy trochę inwencji twórczej :)

Co oprócz smażonej bomby kalorycznej?
- można gotować, np. ryż
- gotować na parze brokuły, kalafior, pieczarki i inne warzywa
- dusić
- podgrzewać
- piec
- rozmrażać
- pasteryzować
Frytownice stawiamy na stabilnej powierzchni, z dala od źródeł ciepła i dzieci. Używając frytownicy nie należy przekraczać jej maksymalnej pojemności, na którą składa się ilość oleju i produkty żywnościowych.
Urządzenia nigdy nie włączamy bez oleju i pilnujemy, aby jego ilość zawsze przekraczała poziom minimalny. Tłuszcz którego używamy powinien być odporny na działanie wysokiej temperatury oraz nie powinniśmy mieszać tłuszczu o różnych właściwościach.
Ważne jest, aby używany tłuszcz był często wymieniany. Żywotność tłuszczu w dużej mierze zależy do tego, co smażymy, np. produkty panierowane zanieczyszczają tłuszcz o wiele bardziej niż zwykła żywność. Tłuszcz należy wymienić również w momencie, gdy zauważymy, że mocno ściemniał, zacznie wydzielać dym lub wyczujemy mocny nieprzyjemny zapach. Unikanie wkładania do frytkownicy mokrych produktów żywnościowych powinno wydłużyć możliwy czas jego wykorzystywania. Pozostawienie na dłużej tłuszczu wpływa negatywnie na walory smakowe potraw.
Przed przystąpieniem do czyszczenia frytownica musi być chłodna i oczywiście odłączona od zasilania. Jeśli używamy papierowego filtru należy go usunąć. Do czyszczenia zewnętrznej części urządzania możemy użyć zmoczonej ściereczki z niewielką ilością płynu. Czyszcząc wewnętrzną stronę zaleca się używanie miękkiej, wilgotnej gąbki z niewielką ilością płynu do mycia naczyń. Na końcu pokrywę przepłukujemy czystą wodą i dokładnie ją osuszamy. Uważamy na misy pokryte powłoką antyadhezyjną, gdyż stosowanie ostrych i szorstkich produktu może ją uszkodzić, zaleca się stosowanie chłonnego ręcznik papierowego. Pierścień napinający wraz z koszem czyścimy przy pomocy gorącej wody wraz z płynem do mycia naczyń, po oczyszczeniu dokładnie opłukujemy i suszymy.
Istotne jest pamiętanie o wskazówkach dotyczących wymaganej temperatury przy smażeniu. Przy zbyt dużej temperaturze otrzymamy potrawy surowe w środku, przy niskiej natomiast potrawy będą wchłaniały tłuszcz. Z tego samego powodu produkty wkładamy do frytownicy dopiero po osiągnięciu przez tłuszcz odpowiedniej temperatury, co sygnalizuje lampka kontrolna.
W frytownicy staramy się umieszczać żywność cienko i równo krojoną. Duże produkty żywnościowe będą surowe w środku. Używanie żywności o różnych wymiarach spowoduje, że część będzie niedosmażona lub przypalona.
Przygotowując potraw z ziemniaków należy je umyć (pozbądź się mączki powstałej przy krojeniu/obieraniu), a następnie dokładnie je osuszyć. Frytki zaleca się smażyć w dwóch etapach, dzięki czemu będą chrupie i zachowaj swój kolor.
Smażąc mrożonki należy pamiętać, że spowodują one istotny spadek temperatury, uważamy więc żeby nie przekroczyła ona wartości podanych przez producenta. Przed wrzuceniem mrożonek do pojemnika warto pozbyć się kryształków lodu potrząsając sitkiem nad zlewem.
Pewnie, że frytkownica to tylko taka nazwa bo najczęściej w niej przyrządzamy frytki. Ale możliwości ma mnóstwo to urządzenie i można za sensowne pieniądze kupić https://www.oleole.pl/frytkownice.bhtml . Tylko podstawa świeży olej i wysokiej jakości. A usmażyć można wszystko, pyszne udka w cieście ostatnio przygotowaliśmy, chipsy domowe smażymy. Frytki chyba tak szczerze najrzadziej się zdarza :)
OdpowiedzUsuń